Fot

Ankelleddet og føttene våre tar i mot stor belastning fra resten av kroppen vår og har en viktig funksjon når det kommer til aktivitet og bevegelse. Det er derfor viktig at muskulaturen i legg og rundt ankel er sterk og har god stabilitet. Styrke i sete og lår muskulaturen er også kjempe sentralt når det kommer til å rehabilitere skader eller plager i foten vår!

Om du kjenner deg igjen på noen av punktene under kan det være lurt å bestille en time for vurdering og behandling for å lette plagene dine:

  • Smerter under fotsålen som forverres ved gange og når du har vært lenge i ro?

  • Smerter og nummenhet i fot og tær?

  • Akutt hevelse, smerter i ankel?

  • Smerter i hælen som hindrer det i det daglige?

Hva kan det være?

Hva er det?

Dette er en smertefull irritasjons- tilstand som oppstår i et senedrag på undersiden av foten. Det kan være en veldig hemmende tilstand og kan vare opp til 1-2 år før man blir helt kvitt den. Om du får behandling tidlig i forløpet er sjansen større bli fortere bra igjen.

Symptomer: 

Typisk for tilstanden er smerter om morgningen når du først står opp, og at plagene forsvinner litt når du har gått på foten en stund. Man kan også ha tilstanden uten morgensmerter, det er da mest fremtrendene ved aktivitet og belastning over tid. Da kan det være veldig smertefullt når du starter med aktiviteten, blir bedre når kroppen blir varm, for deretter å bli veldig smertefullt igjen.

Hvem får det: 

Personer som belaster føttene mye har økt risiko for få plagene. Mye stående/ gående arbeid eller sport med mye løping og hopping, spesielt ved hardt underlag! Ved vektoppgang eller graviditet er det også vanlig å oppleve dette.

Behandling: 

For noen blir det nødvendig å avstå fra aktiviteten som trigger plagene til irritasjons- tilstanden har stabilisert seg. Gode sko og såler som gir mye støtte i tillegg til å unngå mye hard underlag kan hjelpe. Ellers er det viktig å løse opp i spenninger i leggmuskulaturen og trene eksentrisk trening ved for eksempel tåhev i et trappetrinn. Massasje, nålebehandling, kinesiotaping og annen rådgivning blir en viktig del av behandlingen.

Har man vært plaget med for eksempel plantar- fasciit over en lengre periode kan dette utvikle seg til hælspore, hvor smerter er mest lokalisert på undersiden av hælen. Dette er en liten ben-utvekst som har kommet grunnet belastning og irritasjon over tid. Denne tilstanden kan man i flere tilfeller se tydelig på røntgen- bilder.

Behandlingen blir mye tilsvarende lik som ved plantar- fasciit hvor målet blir å redusere spenningene på undersiden av foten samt i leggen.

Hva er det?

Dette er en smertefull tilstand i fotbladet som oftest mellom storetå og tåen ved siden av. Det kommer av at ene nerven i foten står i klem og nummenhet i fotbladet kan forekomme.

Symptomer: 

Smerter og/ eller nummenhet i foten og ut mot tærne.

Hvem får det: 

Bruk av trange sko, høyhælte sko eller overvekt kan ha sammenheng med plagene. Nedsatt bevegelighet i de små leddene i foten kan også påvirke dette.

Behandling: 

Bruk av gode sko som gir god støtte i tillegg til å gi god plass til tærne blir viktig! Behandlingen vil ha fokus på tøyning og manuelle teknikker for å løse opp i fotens muskler og ledd i tillegg til gode øvelser som skal øke styrken og stabiliteten i foten. For dem som ikke blir bra av denne type behandling kan noen ha effekt av kortison- injeksjon, men det vil man helst unngå om man kan. Operasjon er siste utvei om man har prøvd all annen konservativ behandling.

Hva er det?

Overtråkk i ankelleddet er mest vanlig på utsiden av foten, men kan også skje på innsiden. Da blir det et kraftig strekk på sener, leddbånd og musklene i området. Ved kraftig overtråkk kan deler eller hele leddbåndet ryke.

Symptomer:

Akutte smerter i ankelen. Hevelse og fargeforandringer i området.

Hvem får det:

Dette kan skje med alle. Det kan skje om man skli på isen,  hoppe ned fra lave høyder eller bare trakker over ved vanlig gange. I sportslige aktiviteter med høy fart, kjappe vendinger og dueller med kroppskontakt er det økt risiko for slike skader.

Behandling: 

Rett etter skaden er det kjempeviktig å trekke seg ut fra aktiviteten, legge is på smerteområdet, komprimere rundt ankelen i tillegg til å holde foten høyt hevet. Det kan være nødvendig å reise til legevakten om man lurer på om det er totale avrivninger av strukturer. Hvile og avlastning kan bli nødvendig i en tid fremover og etterhvert må man gå over til rehabilitering med styrke og stabiliserende øvelser.

Når man først har hatt et overtråkk er sjansen stor for at man tråkker over igjen. Leddbåndene blir løsere og løsere og kroppens reaksjonsevne på plutselige stillingsforandringer i ankelen blir dårligere. Derfor er opptrening i etterkant kjempe viktig for å unngå gjentatte overtråkk!

Kontakt oss

Ta kontakt i dag om du har spørsmål vedrørende dine plager og vi vil svare deg så godt vi kan!

Timebestillinger kan gjøres via mail, telefon eller via vårt online booking- system.

Velkommen!

Vi er opptatt av at du skal føler deg godt ivaretatt hos oss! Vi setter av god tid til undersøkelse og behandling slik at effekten av behandlingen blir god og langvarig.